"Bedrijfsrevisor is troef bij overname"

Gepost op 25-10-2013

Een derde van de Belgische ondernemers vindt geen goede overnemer voor zijn familiebedrijf. Dat zegt een enquête van Unizo en UCM.

Het onderzoek, dat gevoerd werd bij meer dan 1.400 ondernemers, werd voorgesteld door Unizo, UCM (de Franstalige tegenhanger van Unizo), het Verbond van Belgische Ondernemingen en het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR). Allen hameren op een grondige voorbereiding van de overname of verkoop. En daarbij kan een bedrijfsrevisor een belangrijke rol spelen.

Overname

"België is een land van kmo's, dat vooral steunt op de kracht van familiebedrijven", zegt Christine Darville van het VBO. Van die familiebedrijven kent 40 procent de waarde van de onderneming niet. "Een bedrijfsrevisor is een troef in de voorbereiding van bedrijfsoverdrachten. Bedrijfsrevisoren kunnen met hun deskundigheid en neutraliteit de waarde van een bedrijf op objectieve wijze bepalen."

50-plussers 

Het aantal ondernemers dat ouder is dan 50 is sterk gestegen. In Vlaanderen op tien jaar van 32,6 naar 38,3 procent. Unizo verwacht daarom dat het aantal overdrachten enkel zal toenemen en heeft enkele initiatieven genomen, zoals de Ondernemersacademie, het peterschapsproject 'Familiale overdracht' en de online Overnamemarkt